Låna ShockWiz av GSC

Introduktion

Göteborgs Stigcyklister äger en ShockWiz en produkt som är gjord för att hjälpa dig att ställa in bakdämpare och framgaffel. Läs mer om ShockWiz på deras hemsida.

Göteborgs Stigcyklister erbjuder att låna ut ShockWizen till sina klubbmedlemmar i upp till en vecka, mot en avgift på 50 kr per utlåningstillfälle.
Eventuell skada eller förlust av ShockWizen ersätts av den medlem som lånat utrustningen.

Hur gör jag för att låna den

Se klubbens bokningslista för nästa tillgängliga datum.
För att reservera ett datum, skicka ett mail till Anders Lantz – lantz.75@gmail.com, som har hand om utrustningen.
I bokningsmailet ska följande information finnas:

 • Önskat startdatum
 • Önskat slutdatum
 • Ditt namn
 • Din adress
 • Ditt telefonnummer
 • Din mail adress

Anders kommer sedan bekräfta din bokning, eller ge ett nytt förslag om det blir en bokningskrock. Ditt namn kommer sedan hamna i bokningslistan när bokningen är klar.

Hur gör jag för att hämta upp och lämna tillbaka den

När ShockWizen inte är utlånad till någon medlem så kommer utrustnignen att finnas hemma hos Anders Lantz. Kontakta Anders via mail för att komma överens om tid och plats för upphämtning respektive avhämtning.
Om ShockWizen redan är utlånad till en medlem, så hämtas utrustningen direkt av denna föregående medlemen. Se bokningslistan för att se hur du kan kontakta denna föregående låntagaren för att komma överens om en tid och plats för överlämning av utrustningen.

Att komma igång med ShockWizen

ShockWiz kräver att man har en dämpare med luftfjäder för att fungera. En kompabilitetslista finns på deras hemsida.
ShockWiz kräver en Android eller Iphone för att kunna analysera dina inställningar och ge rekomendationer.

För kompletta instruktioner, se ShockWiz manualen på deras hemsida.
Nedan följer några enkla tips för att komma igång snabbt.

 • ShockWizen stängs av vid inaktivitet. För att starta den, skaka ShockWizen några gånger.
 • Ladda ner ShockWiz appen, slå på bluetooth i din telefon, öppna appen och anslut till ShockWizen
 • ShockWizen har 2 luftportar, anslut den ena av dom som gör montering lättast på cykeln via en av de två slangarna som medföljer. Den andra luftporten används för att justera trycket med en gaffelpump utan att behöva ta av ShockWizen
 • ShockWizen måste kalibreras innan användning. När ShockWizen är ansluten till en dämpare och telefonen är ansluten till ShockWizen -> gå till settings och följ instruktionerna i “Calibration Wizard”
 • Du kan med fördel kalibrera både fram och bakdämpare hemma, innan du ger dig ut. Skriv upp de värden du får på “Compression ratio” så kan du snabbt fylla i dessa om du byter mellan fram och bakdämpare utan att behöva göra en full omkalibrering.
 • Om du ändrar antalet tookens/band i din gaffel/dämpare så måste en full kalibrering göras om.
 • Om du ändrar lufttrycket så måste “baseline pressure” sättas om i appen
 • Om du ändrar någon dämparinställning (rebound,tryckcompression etc.) så måste en ny “ride session” skapas.

Montera

Det är viktigt att följa anvisningarna för montering, se till att shockwizen in kommer åt några rörliga delar när dämparen går genom slaget

På en vanlig gaffel, med bryggan framåt så monteras den på baksidan av gaffeln på motsatt sida till luftpåfyllningen. Använd hålen som går genom själva ShockWizen (tyvärr ej korrekt på bilden) för att spänna dit buntband runt gaffeln. Det finns risk för märken på gaffeln från buntbanden, så är du lite rädd om lacken, använd skyddsplast mellan.
DSCF0913

På dämparen så måste ShockWizen fästas på luftburken. Använd hålen i gummihöljet som sitter runt ShochWizen för att fästa buntbanden. ShockWizen har en lätt välvd sida, denna sida ska inåt mot själva dämparen.
DSCF0909

Tips

Resultaten man får ut ur ShockWizen beror dels på vilken preferens man valt i appen och dels på vilken stig man kört.
Jag tyckte att jag fick ut bäst resultat när jag körde genom att köra ca 1 timma på mina normala stigar med min normala fart. Om inställningarna är någorlunda bra redan från början så kommer du få ett mycket bra kvitto på dina inställningar efter 1 timmes cykling.
Räkna således med att det tar minst 2 timmar per dämpare att få in en bra grundinställning