Änggårdsbergen

Stora delar av Änggårdsbergen är naturreservat (se karta).

Änggårdsbergen Naturreservat_detaljKarta över Änggårdsbergen inkl. reservatgräns, häststigar samt avgränsning mellan Botaniska och Mölndals områden.

Cykelförbud: Cykelförbud råder i nordöstra delen som vetter mot Botaniska trädgården (avgränsad med stängsel och staket, “G” på kartan ovan), i övrigt är det tillåtet att cykla i naturreservatet och övriga områden (se dock nedan ang. ridstigar).

Ridstigar: Inom Änggårdsbergen finns ett antal ridstigar (se karta). På dessa är cykling tillåten, dock enbart i syfte att transportera sig till andra stigar, och inte i hög hastighet. Visa hänsyn mot hästekipage, och tänk på att de lätt blir skrämda av t.ex. skrikande bromsar.

Allmänna förhållningsregler: Utanför delarna som är naturreservat gäller allemansrätten.

Övrigt:

Följande föreskrifter finns på skyltarna vid Änggården (20160205):

  • Cykling: [Tänk på att] ”Visa hänsyn till gående och trädrötter etc om du cyklar i området.”
  • Hundar: [Tänk på att] ”Hålla hunden kopplad.”

Ansvariga:

  • Göteborgs del: Göteborgs Botaniska Trädgård, 031 – 741 11 00
  • Mölndals del: Mölndals kommun, 031 – 315 10 00

Kända platser med stigsabotage

  • Preacher’s Flow, vid ”droppet” har det förekommit ”taktiskt” utlagda grenar
  • Griseknorren, i slutet av sträckan har grenar placerats från och till.

– Änggårdsbergen på Trailforks: http://www.trailforks.com/region/anggardsbergen/


Änggårdsbergen mountain biking trails

MTB turer i Änggården

Änggårdsbergen består av ett stort antal stigar som på en relativt liten yta gör att det kan kännas svårt att binda ihop en bra tur innan man lärt sig att hitta i området. Vi har därför valt ut tre bra rundor med olika svårighetsgrad som gör att du kommer få ett bra flyt på stigarna

Änggårdsbergen Lätt
Det här är en kort och lätt rutt i Änggårdsbergens södra del, den passar dig som kanske inte har cyklat mtb innan eller har med dig barn ut. Den startar från parkeringen vid Eklanda och använder grusvägen upp som klättring. På nervägen finns det tre nedfarter du kan välja bland.
https://www.trailforks.com/route/anggardsbergen-latt/

Änggårdsbergen Runt
En trevlig tur som tar dig runt större delen av Änggårdsbergens olika områden och bjuder på lite av varje. Den innehåller några av områdets bästa klassiker och fokuserar mest på riktigt bra utförscykling
https://www.trailforks.com/route/anggardsbergen-runt/

Änggårdsbergen Tungt
En lite längre tur där du kommer att få trampa både upp och ner för både tekniska och tunga stigar. Du kommer att få prova klassiker som hällarna på Grisryggen, flåsa dig igenom Anti-flow, pumpa genom Roller coaster och flyga nedför Flowduro! Ut och njut!
https://www.trailforks.com/route/anggardsbergen-tungt/